Pajzsmirigy – az önkifejezés és érzelmi kreativitás tükre

A pajzsmirigy a légcső és a gége előtt, a nyak elülső részén található belső elválasztású mirigy. Magas jódtartalmú hormonokat állít elő, amelyek befolyásolják és serkentik a szervezetben lezajló anyagcsere és égési folyamatokat. A pajzsmirigyben termelődő hormonok többek között az oxigénellátásért, az energiatermelésért, valamint a kalcium- és foszfor-háztartásért felelősek.

A nyak a test és a szellem közötti kapu jelképe is. Energetikailag a pajzsmirigy az itt található energiaközpont, a torok csakra irányítása alatt áll. A torok energiaközpont a kreativitás központja, az önmegvalósítás kapuja.

A pajzsmirigy megbetegedései leggyakrabban annak túlműködése vagy alulműködése. Ezek a problémák általában valamiféle elfojtáshoz, az önmegvalósítás korlátozásához vezethetőek vissza. Akkor jelentkezhetnek, amikor „lenyeled” a haragodat, elfojtasz érzelmeket, sérelmeket, esetleg mélyről feltörő indulatokat. Úgy érzed, az élet igazságtalan veled, de ezt a problémádat képtelen vagy megbeszélni, megoldani, és magadba (a torkodba) zárod.

Akkor is ilyen jellegű elfojtásokat gyártasz, amikor a szívedből felbukkanó érzéseket, érzelmeket nem hagyod tisztán kiáramolni. Elfojtod, mielőtt azok kifejezésre kerülnének. Ilyenkor korlátozod az önkifejezésedet és az alkotó szellemed szabad áramlását. Ezek mind az egészséges energiaáramlás gátját fogják jelenteni, ami idővel megjelenhet a fizikai testedben pajzsmirigy probléma képében.

A nők körében lényegesen több a pajzsmirigy probléma, mint a férfiaknál. Ennek alapvetően két oka van. Az egyik a jelenlegi társadalmi berendezkedésünknek és a neveltetésnek köszönhető. A társadalmi elvárások okán a nők lényegesen több érzelmet kénytelenek elfojtani életük során. A másik ok maga női energetika. A nők energetikai rendszerében a torokcsakra sokkal nagyobb jelentőséggel bír, mivel szélesebb spektrumban és finomabb részletességgel képesek átélni érzelmeket. Ennek következtében a torok energiaközpontjuk is érzékenyebb, mint a férfiaknak.

pajzsmirigy2

Pajzsmirigy túlműködés (hyperthyreosis)

A pajzsmirigy túlműködése esetén az itt található hormonok termelődése fokozódik. Amikor ez elér egy bizonyos szinten, felborulhatnak azok a funkciók, melyek ezekhez a hormonokhoz párosulnak. Kórosan felgyorsulnak az ide tartozó anyagcsere és égési folyamatok.

Pajzsmirigy túlműködés tünetei lehetnek:

 • pajzsmirigy megnagyobbodása
 • kidülledő szemek
 • hajhullás
 • hajritkulás
 • korai őszülés
 • vérnyomás emelkedése
 • szapora szívműködés
 • bőr és köröm problémák

Több testi és mentális folyamat is felgyorsul a rendszerben A pajzsmirigy túlműködés oka lehet egy stresszes élethelyzetre adott válaszreakció is. Olyan szorongás következménye, amely a kifejezésre nem juttatott, elfojtott érzelmek miatt keletkezett. Ezek a visszatartott érzelmi energiák feltorlódnak a torok energiaközpontban és végeredményben „felfújják” a pajzsmirigyet. Ilyenkor úgy érzed, hogy minden túl gyorsan zajlik körülötted, az életed elrohan melletted.

Pajzsmirigy alulműködés (hypothyreosis)

A pajzsmirigy hormontermelése lelassul, és ezáltal azok az élettani folyamatok is lassulnak, amikért ezek a hormonok a felelősek. Lelassulnak bizonyos anyagcsere és égési folyamtok. Lassul a kalcium és foszfor anyagcsere is, mely végeredményben akár csontozattal összefüggő rendellenességeket is okozhat.

Pajzsmirigy alulműködés tünetei lehetnek:

 • hízás
 • hajhullás
 • testszőrzet elvesztése
 • bőrszárazság
 • fizikai és szellemi lelassulás
 • depresszió

Egy alulműködő pajzsmirigy mindig komoly mentális problémákkal is párosul. Az általános levertség és fáradtságon túl általában megjelenik az elkeseredettség és a depresszív hangulat is. Érezhetsz elesettséget vagy akár a meg nem értettség nyomasztó hangulatát.

Milyen a kommunikációd saját magaddal? Megérted és elfogadod saját magad? Mert ez mindig alapja annak, hogy mások is elfogadjanak és megértsenek. Milyen a kommunikációd másokkal? Hogyan tudod érvényesíteni saját érdekeidet? Kreativitásodat meg tudod mutatni a világban? Hogyan tudod kifejezni önmagad? Hogyan tudod kifejezni és áramoltatni érzelmeidet?

Fel kell vállalnod önmagad! Mutasd meg magad a világnak! Te igen is értékes, és fontos része vagy annak az egésznek, amit életnek nevezünk. Egyedi vagy és megismételhetetlen. Éld meg bátran az érzelmeidet! Éld meg kreativitásodat! A konfliktusok az életnek természetes velejárói. Nézz szembe ezekkel! Állj ki saját magadért! Merd képviselni lényed a világban!

Ne „nyeld” le az érzéseidet, érzelmeidet! Hagyd, hogy az energia szabadon áramoljon!

A pajzsmirigy problémákat okozó mentális és energetikai elakadások feloldásában kérj bátran segítséget!

A torok energiaközpont (torokcsakra) tisztításával és energetizálásával helyre lehet állítani a szabad energiaáramlást, ami nagymértékben segítheti a pajzsmirigy helyes működését.

De ne feledd: életed hajójának kormányosa Te vagy! A gyógyuláshoz mindig Te kellesz.

Földi Gábor

Jelentkezz konzultációra, kezelésre >>>
Meg szeretnéd tanulni, hogyan gyógyíthatod meg önmagad? >>>