A gyógyító-öngyógyító ember

Életünk során sok-sok dolgot megtapasztalunk. Tudásban, gondolkodásban, lélekben és testileg is fejlődünk. Az út hosszú és változatos. Ráadásul közben sokszor tévedhetünk és hibázhatunk is. Azt azonban kevesen tudják, tapasztalják vagy hiszik el, hogy környezetünk segítségével testünk képes az öngyógyításra.

Iskolák és tanfolyamok százai foglalkoznak az élet, a világ, a gyógyítás és önmagunk megismerésével. Sokan sokféle módszert ismernek, alkalmaznak. A prána gyógyítás tanfolyamokra azonban mindenki őszintén rácsodálkozik. Főleg, ha megtudja, hogy az ősi időkben csak az arra érdemesnek talált, kiválasztott emberek tanulhatták a módszert. Choa Kok Sui Mester szerint az ő feladata az volt, hogy az új kor emberének átadjon egy nagyon hatékony gyógyító rendszert, olyat, amelyet a hétköznapi emberek is elsajátíthatnak. Ez a prána gyógyítás.

A prána egy mindent életben tartó kozmikus energia vagy elemi életenergia, mely különböző kultúrákban több különböző néven ismert. Alapvetően három fajtája van a szoláris prána, amely a napsugárral kerül az emberi testbe, a levegő prána, amit lélegzetvételkor szívunk magunkba, és a föld prána, amely egy vékony rétegben a föld felszíne fölött található (megtapasztalását például a mezítlábas séta segíti). Felvételük öntudatlan folyamat, de a prána – felgyorsítva és támogatva az öngyógyulás folyamatát – tudatosan is átadható mások számára. A gyógyítási technika a természet törvényein és a prána energia pontos ismeretén alapszik. Az energiatestben egy vagy több csakra alul- vagy túlműködése esetén zavarok keletkezhetnek, amik energia blokádként, fizikai panaszként vagy betegségként jelennek meg. A prána gyógyítás az energiagyógyítás tudománya és művészete. Technikáival rendkívül hatásosan (a 11 főcsakrát alapul véve) távolíthatók el a zavarok a finomanyagú energiarendszerből, az aurából.

A gyógyító képességek ezen szintje, ahol csak energiákkal dolgoznak, nem igényel fizikai kontaktust. Alaptechnikái szerint először pásztázással felmérik az aura, azaz a teljes energiarendszer (aurarétegek, csakrák, belső szervek) állapotát, majd a problémás területeket tisztítják (helyileg vagy az energiatest egészén), végül az energiatestet friss energiával látják el. A szennyezett energia eltávolítása nagyon fontos, hiszen sok kisebb betegségnél már a tisztítás is komoly állapotjavulást eredményez. A tisztítás elmaradása, helytelen alkalmazása rontja a gyógyulás esélyeit. Az energia átadása irányulhat közvetlenül a csakrákra, annak érdekében, hogy a meridiánokon keresztül szétáramoljon, de irányulhat konkrét szervre és testrészre is. A módszerrel megelőzhetjük betegségek kialakulását, beindíthatjuk és felgyorsíthatjuk a szervezet öngyógyító folyamatát, vagy éppen spirituálisan fejlődhetünk. Mindazonáltal a prána gyógyításnak sohasem volt célja, hogy helyettesítse a hagyományos gyógyítást, hiszen a gyógyítók nem mindig rendelkeznek orvosi végzettséggel és nem is állítanak fel orvosi diagnózist. Gyógyszert sem írnak fel, és az orvos által felírt gyógyszeres kezelésbe sem avatkoznak bele.

A prána tanfolyamok elvégzése ugyan rövid időt vesz igénybe, és az alapokat bárki megtanulhatja, aki átlagos koncentrációs képességgel rendelkezik, gondolkodása nyitott és ítélőképessége jó, de a siker legfontosabb záloga a kitartás és a gyakorlás. A prána tanfolyamon szerzett tudás, a prána gyógyítás aktívan járul hozzá a betegségek megelőzéséhez, vagy az orvostudomány jelenlegi tudásához, jelentősen csökkentve ezzel az emberek szenvedését. Hiszen az egyik legfontosabb dolog az életben, hogy egészségesek legyünk és másokat is egészségessé tegyünk.